dimecres, 11 d’abril del 2018

VA DE JOCS?

 Des de l'Escola Santa Fe de Medinyà, comparteixen amb el grup a+a+ Banyoles un "armari de jocs" que s'ha convertit en el desig de tots. Us mostrem una part de l'experiència. Si esteu voleu saber-ne més haureu d'assistir al Taller que oferiran durant les VIII JORNADES a+a+ que tindran lloc a l'Escola Marinada a El Masnou el proper 5 de maig.

VA DE JOCS?

Des de la prehistòria, els éssers humans han jugat. Primer, jugaven per a imitar als adults i aconseguir la supervivència però amb el sedentarisme, les activitats lúdiques es van convertir en una manera de passar el temps que van ajudar a fer avançar la societat. Així doncs, els jocs i les matemàtiques van estar íntimament lligats fins al segle XIX, quan l’escola va fer desaparèixer la matemàtica recreativa i, com per art de màgia, va convertir els originals reptes de Fibonacci, Pascal o Fermat en tediosos exercicis repetitius i sense cap mena de context. Per altra banda, però, el nostre currículum fa referència als jocs com a activitats per al desenvolupament integral dels nens i nenes, ja que requereixen tota una sèrie d’habilitats que afavoriran i desenvoluparan la capacitat de raonament lògic-matemàtic a més de despertar l’interès pels continguts matemàtics en els infants.
Ara bé, s’hi val tot a l’hora de gamificar una classe? A l’escola Santa Fe hem establert que tenim dues maneres de procedir amb els jocs: a través de la tarda de jocs i amb la introducció dels jocs dins les àrees.
Tarda de jocs            
En aquesta tarda de jocs (no només matemàtics), l’objectiu és practicar continguts matemàtics, lingüístics o relacionats amb el coneixement del medi així com també les habilitats socials i relacionals dels nostres alumnes. Davant d’alguns jocs, alumnes que normalment tenen dificultats a l’hora de seguir una classe ordinària, poden ser brillants i això contribueix en millorar la seva autoestima i seguretat a l’escola.

Jocs dins les àrees
Quan introduïm els jocs dins les àrees el que volem és reforçar o consolidar algun contingut concret del currículum, diversificar les propostes didàctiques a l’entorn d’un mateix tema o contingut, avaluar la capacitat de resoldre un problema (a la nostra escola es diuen buscasolucions),... És a dir, el que busquem normalment és connectar la matemàtica amb l’entorn i simular situacions de la vida diària on diverses respostes són possibles. A més, el joc ens permet treballar i desenvolupar aquestes estratègies de resolució de buscasolucions des de ben petits i baixant el nivell de resistència cap a l’aprenentatge.

Com hem triat els jocs
Al  principi, no vam ser més estrictes que el que ens marcava un pressupost més aviat baix a l’hora de fer-nos amb alguns jocs. Va ser en el moment en què vam decidir que volíem fer unes matemàtiques molt més competencials quan vam veure que era impossible aconseguir-ho sense introduir el joc. I aquí va començar la recerca: vam visitar botigues, vam mirar webs, vam anar a jornades, vam trucar al centre de recursos... i ens vam convertir en regatejadors, comparadors de preus i compradors compulsius!
Com hem classificat els jocs
Doncs aquí surt l’ARMARI! Teníem uns armaris antics, destinats a ser laboratori (amb piques que no funcionaven) i vam decidir que aprofitaríem tot aquell espai. I com els classificaríem? Doncs buscaríem una manera ben senzilla: un primer armari seria de mesura, un segon d’espai i forma, un altre de numeració i càlcul i, finalment, un de lògica, estadística i atzar. Això va comportar haver de fer una fitxa de classificació on els mestres poguessin accedir fàcilment.
I com s’ha comunicat als mestres?
Doncs bé, un divendres al mes, a l’hora d’exclusiva, els i les mestres de l’escola Santa Fe juguem. Els que dominen més el joc, ensenyen a la resta com es juga, quins problemes es poden trobar, quins objectius es volen aconseguir amb el joc... Però a més, sempre surten noves idees, problemes que podem resoldre entre tots i, el més important, ajuda també a cohesionar el grup de mestres.
 

Marissa Mitjà i Farrerós
Jordi Roura i Canet